søndag den 25. november 2012

Louise Bay Sørensen

Spørgsmål
a) Hvem var de privilegerede stænder, og hvilke privilegier havde de?
- De privilegerede stænder var gejstligheden og godsejerklassen eller adelen. De opfattede sig selv som frie. Gejstligheden opfattedes os den nødvendige formidler til sjælenes frelse. Godsejerklassen/adelen skulle forsvare riget.

b) Hvilke andre stænder fandtes der, og hvilke forhold levede de under?
- De andre stænder var borger og bønder. De blev kaldt "ufrie" og "vanbyrdige". Bøndernes opgave var at producere mad til hele samfundet. Og borgerenes at handle og drive håndværk.

c) Der skete en radikal ændring med stændersamfundet ved reformationen. Hvad var det for en ændring, og hvorfor var den radikal?
- Kirken fik mindre magt, kongen fik mere magt.


d) Sammenlign stændersamfundet med det samfund vi lever i i dag. Hvilke forskelle og ligheder er der? Hvilket slags samfund kan du bedst lide? Kom med gode argumenter! (skriv 150 ord, plus-minus 20 ord).
ELLER
Kom med argumenter for og imod at have et samfund, hvor nogle grupper har privilegier og andre ikke har. Hvilke problematikker kan det give i et samfund? Sammenlign derefter stændersamfundet med det samfund, vi lever i i dag. Hvilke forskelle og ligheder er der? Kan du se en sammenhæng mellem de argumenter du skrev lige før, og de forskelle/ligheder der er mellem to typer samfund? (skriv 150-200 ord).

I dag har alle (Over 18) stemmeret, det vil sige at vi vælger x- antal personer son skal lede landet. øverest er statsminsteren og der ud over en del andre ministre som sammen skal lede landet.
I DK har vi en dronning som repræsenterer landet, men som ikke styre det.
Bønder og borger i stændersamfundet havde ingen ret til at købe jord og ejendom, sådan er det ikke i dag, hvor alle har ret til at købe. 
Jeg vil bedst kunne lide samfundet i dag. dengang var forskellen mellem rig og fattig meget stor, og kriken havde stor magt. I dag er der stadigvæk forskel mellem rig og fattig, men man lægge ikke såmeget mære til det, og kirken har ingen magt i dag.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.